10 Mayıs 2011 Salı

Cerebral Palcy

Cerebral palcy (serebral palsi) sinir sistemiyle, kasıntılı beyin felci diye de bilinen, bir bedensel yetersizliktir. Beynin belirli kısımlarındaki tahribata bağlı olarak gerçekleşen fonksiyon bozukluğudur. Doğuştan ya da yaşamın ilk yıllarında meydana gelir. Vücuttaki sinir ve kaslarda herhangi bir problem olmamasına karşın beyinde bulunan kasların kasılıp gevşemesini kontrol eden mekanizmanın bozulması nedeniyle bireyde çeşitli duruş, hareket bozuklukları ve bendende kasılmalar meydana gelir.
Cerebral palcy’li çocuklarda felç, aşırı kas zayıflığı, el-göz ve ayak-göz koordinasyon bozukluğu, denge bozukluğu, refleks devamlılığı, koruyucu reflekslerin gerçekleşmemesi gibi motor işlevlerde çeşitli şekillerde ve derecelerde bozukluklar görülür.
Ülkemizde cerebral palcy ve görülme sıklığıyla ilgili geniş çaplı çalışmalar son yıllarda artmasına rağmen kesin bir rakam ortaya çıkmadı. Yapılan bir araştırmaya göre ülkemizde 60000 üzerinde cerebral palcy sendromu bulunmaktadır.
Cerebral palcy’i ortaya çıkmadan önleyebilmek için :
  • Gebeliği iyi takip etmek.
  • Annelerde izoimmünizasyon için gerekli tedbirleri alınmak.
  • Doğumu zamanında ve tam teşekküllü hastanelerde yapmak.
  • Bebeklerde enfeksiyon risklerini ortadan kaldırmak, aşılamak, hastalıklara, kazalara ve zehirlenmelere karşı korumak gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi